Foto: DTU

Industri 4.0 er en udfordring – og en mulighed

torsdag 29 jun 17

Anders Overgaard Bjarklev
Industri 4.0 er et globalt fænomen, som kan skabe nye produktionsarbejdspladser. Som et af Europas førende tekniske universiteter har DTU en særlig forpligtelse til at hjælpe den udvikling på vej.

Synspunktet er bragt i Dynamo #49.

Vi er i en tid, hvor digitaliseringen for alvor tager fart. Flere og flere produkter bliver gjort smarte og mere intelligente ved at blive udstyret med små computere eller sensorer, der kan opsamle enorme mængder af data (big data). Produkter lige fra robotstøvsugere over fræsemaskiner til smartphones kan gå på internettet (internet of things), og dermed kan dataene bliver opsamlet (i clouden) og efterfølgende analyseret.

"Vi er parate til at udvikle nye studieretninger og kurser, så Danmark konstant får ingeniører med de rette kompetencer."

Digitaliseringen er ryggraden i Industri 4.0. Virksomhederne står i dag over for helt nye muligheder, nu hvor teknologierne bliver forbundet med hinanden og begynder at kommunikere på tværs.

Jeg fristes til at sige, at det samme er tilfældet på vores universitet. Digitaliseringen betyder, at fagligheder fra forskellige institutter i stigende grad bliver forbundet med hinanden og kommunikerer og samarbejder på tværs. Det gælder forskere i automatisering, produktion, organisation, big data, computersimulering og meget mere, for det er bl.a. inden for disse felter, at teknologierne smelter sammen i denne fjerde industrielle revolution.

Industri 4.0 er et globalt fænomen, som kan skabe nye produktionsarbejdspladser, dér hvor man forstår at udnytte udviklingen. Som et af Europas førende tekniske universiteter har DTU en særlig forpligtelse til at hjælpe den udvikling på vej. Vi skal hjælpe med at definere, hvordan det danske samfund kan udnytte de nye muligheder i Industri 4.0, og vi kan hjælpe med at stille den nyeste viden til rådighed.

Det er ikke kun gennem forskning, at DTU kan hjælpe, men også gennem uddannelserne. DTU vil blive ved med at uddanne ingeniører med stærke digitaliseringskompetencer, så der fortsat kommer kandidater ud, som kan løfte opgaven ude i virksomhederne. Og vi er parate til at udvikle nye studieretninger og kurser, så Danmark konstant får ingeniører med de rette kompetencer. Så har vi nemlig en god chance for at udnytte mulighederne i Industri 4.0.

Digitaliseringen er i fuld gang – og det er DTU også.