Egetræshjerte vinder Tømrerprisen 2017

torsdag 08 jun 17

Kontakt

Claus Møller Rasmussen
Bygherrechef
CAS
29 70 19 99

Fakta om byggeriet

Bygherre:DTU
Brugere: DTU Aqua, DTU Fødevareinstituttet og DTU Veterinærinstituttet
Årstal: 2016
Areal: ca. 42.500 m² (bygning 202 ca. 27.000 m2)
Arkitektteamet: Christensen & CO. Arkitekter og Rørbæk og Møller Arkitekter

Læs mere om bygning 201-205


Den 7. juni modtog DTU sammen med arkitektteamet Christensen & Co og Rørbæk og Møller Arkitekter Tømrerprisen 2017 for det egetræsbeklædte atrium, Biosfæren, i bygning 202. Prisen uddeles hvert år og går blandt andet til nytænkende dristig arkitektur, hvor træ indgår som hovedbygningsdel. 

Biosfæren er hjertet i det nye bygningskompleks, bygning 201-205, hvor 650 medarbejder fra DTU Aqua, DTU Fødevareinstituttet og DTU Veterinærinstituttet netop er flyttet ind. Det 13 meter høje atrium, hvor mødebokse skyder sig ud i rummet på etagerne, danner ramme om sociale mødesteder og faglige udvekslinger mellem forskere, studerende, samarbejdspartnere og gæster.

Prisen deles i år mellem arkitektteamet og bygherre og i sin tale sagde oldermand  fra Københavns Tømmerlaug, Flemming Kjærgaard: 
”Når vi har valgt at dele prisen mellem arkitektteam og bygherren, DTU, skyldes det, at selv et nok så fantastisk projekt fra arkitekten altid skal igennem bygherrens hænder og budgetter. DTU kunne se mulighederne i arkitekternes forslag. Derfor kan vi i dag stå i dette vidunderlige rum.”

Både Christensen & Co og Rørbæk og Møller Arkitekter står hver for sig bag mange af de nye byggerier, der i disse år bygges på DTU i Lyngby. Men netop bygning 202 har de tegnet som team, og er stolte over sammen med DTU at modtage Tømrerprisen 2017 for det stoflige atrium, der netop er skabt med netværksdannelse som omdrejningspunkt.

Ifølge dommerkomiteen er det er en utraditionel og kreativ måde at bruge træ på, så et nøgent og hårdt rum forvandles til et rum hvor akustik, design, lyse farvetoner i træet og formerne i de enkelte lameller og disses spil med hinanden smelter sammen til et helt nyt udtryk.

Egetræets betydning
Bygningen er opført på et område, hvor der før stod en lille skov af egetræer, og da træerne var blevet fældet, opstod idéen om at bruge egetræ til Biosfærens gyldne stoflighed. Resultatet er blevet et sanseligt rum, hvor væggene er beklædt med tusindvis af lamelribber i amerikansk hvideg. Pladsens fældede egetræer var for unge til at kunne bruges som lameller, men de har fået en central plads som siddeplateauer på rummets store trappe.

Dommerkomiteen har desuden lagt vægt på den kæmpeopgave, det har været at udregne placeringen af lamellerne for at danne en perfekt linje op over vægge, hen under loftet, ned ad mødeboksene og ned langs de modstående vægge.

DTU’s bygherrechef, Claus Møller Rasmussen modtog prisen på DTU’s vegne og sluttede sin takketale med ordene:
”Biosfæren er et eksempel på hvordan materialer, god håndværksmæssig kvalitet og eliteforskning går hånd i hånd."