3-D mikroskopi

3D billeder med røntgen CT skanner

Undersøg en genstands indre uden at ødelægge den. I optager røntgenbilleder af genstanden og med teknikken computed tomography (CT) sættes billederne sammen til en 3D rekonstruktion. 3D rekonstruktionen er softwareudgave af den skannede genstand, som I kan kigge ind i, og I kan analysere genstandens indre strukturer.

I denne øvelse bruger I en røntgen CT skanner til at skanne en genstand I selv har valgt. Valget af genstanden afhænger af hvilket fag ønsker at arbejde med. Genstanden kan være alt fra jeres telefon til et isbjørnekranium.

Selve øvelsen har tre dele

1) Først bruges røntgen CT skanneren til at lave en masse 2D billeder af genstanden fra forskellige vinkling. Her lærer I lidt om røntgenstråler og om at bruge dem til forsøg. Det er her faget fysik er relevant.

2) Så skal de mange 2D-biller laves om til et 3D billede af genstanden. Det kalder vi en rekonstruktion, og vi har software som hjælper med det. I skal prøve at forstå den geometri som foregår ved en rekonstruktion. Her er faget matematik relevant.

3) Endelig skal I bruge software til at undersøge 3D-billedet. Man kan gøre mange ting med et 3D billede, for eksempel måle de forskellige deles volumen eller overflade. Men hvad I kommer til at gøre med 3D billeder afhænger helt af hvad det er for en genstand I har skannet og hvilket fag der samarbejdes med

13.-14. november

Åbnes 11. oktober på
dtu.dk/srp

• Biologi
  • Bioteknologi
  • Geovidenskab
  • Kemi
  • Alle sprogfag
  • Historie (hvis man vælger at skanne en historisk genstand)
  • Billedkunst (hvis man arbejder med æstetiske aspekter af 3D billeder)

DTU Energi, Institut for Energikonvertering og -lagring.

DTU Risø campus, Frederiksborgvej 399, 4000 Roskilde.

Anke Hagen
Sektionsleder