Enkelt-molekyle tælling af enzymer i mikro-dråber

Vi skal bestemme koncentrationen af enzymer i en opløsning ved hjælp af mikroskopiske dråber i en biochip. Fluorescerende dråber afbildes på mikroskopet og tælles for at bestemme den originale koncentration.

I bl.a. diagnostik kan det være vigtigt at undersøge koncentrationen af bestemte molekyler (targets) i en patient, f.eks. i blodet. Når koncentrationerne er meget lave, er det svært at måle præcist. Ved hjælp af hundredetusinde vis af mikroskopiske dråber på en glasoverflade i en bio-microchip, kan enkelte molekyler fanges i dråberne og derpå tælles.

Denne teknologi afstammer blandt andet fra DNA-mikrochip teknologien. Dette kan bruges til at fortælle om koncentrationen af molekylerne i den oprindelige opløsning, selv ved meget lave koncentrationer.

Optællingen sker ved, at der dannes et fluorescerende stof ved hjælp af en enzymreaktion inde i dråben, når den indeholder et target. Der tages billeder af dråberne på et fluorescens mikroskop, hvorefter de fluorescerende dråber tælles ved hjælp af billede analyse.

Vi skal se på, hvordan forskellige koncentrationer af enzym påvirker antallet af fluorescerende dråber, og ved hjælp af statistik, prøve at regne os frem til, hvad koncentrationen i opløsningen er. Den studerende vil komme med i laboratoriet og forberede enzym opløsninger i forskellige koncentrationer, blive introduceret til, hvordan man fabrikerer og bruger en bio-microchip, bruge et mikroskop til at afbilde de fluorescerende dråber, samt at foretage beregninger af den forventede koncen-tration af enzymet (data analyse).

Tidspunk og tilmelding

D. 15.11 eller d.22.11

Der er mulighed for at tilføje endnu en dato, hvis de to første bliver fyldt op.

Åbner 11. oktober på
www.dtu.dk/SRP

• Biologi
  • Bioteknologi

DTU Nanotech, Institut for mikro- og nanoteknologi.

Kgs. Lyngby campus, produktionstorvet bygning 423.

Martin Dufva
Lektor